A Bencze család állatai
A Bencze család állatai
Menü
 
Eladó állatok
 
Linkek
 
Szavazz!
Lezárt szavazások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Selyemtyúk
Törpe selyemtyúk

Törpe selyemtyúkEgy szokatlan tollazatú, szelíd törpetyúk taraja a kékesfeketétől a kékes bordóig, arc és nyaklebenye sötét, szemei sötétek, jól kialakult bóbitája miatt egy nagyon jellegzetes jelenség, ezért gyakran, mint dísztyúkot tartják.

A vele szemben támasztott követelmények: Zömök, minden oldalról kerek forma, gazdag puha tollazat, ami emeli mutatós megjelenését. A tollazatának gyenge laza szára van, a tollszárakon nem alakultak ki a tollzászlók, ezáltal egy pihetollszerű tollszerkezete kell, hogy legyen. A bőr és a fejrész sötét színe, a korrekt ötujjúság és egy kidomborodott, de nem túl nagy bóbita kell, hogy meglegyen, szakáll, vagy annak hiánya megengedett. Nem megengedett: a keskeny hosszú test, gyenge tollazat, hosszú sarlós farok, úgy a kakasnál, mint a tyúknál. Helytelen lábujj képződés (hatodik ujj megléte, mely tovább öröklődik), a bőr világos színe, az arc, taraj és nyaklebeny vonatkozásában, az egészen fehér fülrész, a túl kicsi, vagy túl nagy bóbita.

Története. A selyem tyúkok Kelet-Indiából, vagy Kínából, de a regi írások Singapur-nak is nevezik, vagyis e területekről kerültek Európába. Minden esetre egy, a legrégebben tenyésztett tyúkfajtáról van szó. Első megjelenésének ideje nem ismert, de az ismert, hogy elsőként Angliában talált kedvező fogadtatásra, ahol nagy érdeklődés kísérte a tenyésztésüket és alaki formálásukat. A tenyésztőket a XIX. század 30-as éveiig egy szállítmányozó egyesületen keresztül látták el Angliában újabb tenyészállatokkal. Németországban egy igen szerény tenyésztői kör lelkesedett a fajtáért, így ebben az időben elsősorban a biztos kotlásáért, a jó költéséért, feltűnően megbízható csibeneveléséért tartották. A selyemtyúkok törpésítését holland tenyésztők valósították meg. Az új fajtát már Németországban is keresték, ahol eddig mérsékelt volt az érdeklődés.

Törpe selyemtyúkForma és jellemzők.
Kakas:
súly: 600 gr
Fej: kicsi, kerek, egy hátra fekvő bóbitával.
Csőr: kékes, a feketéig.
Szemek: nagy, feketésbarnák. Nagy hiba: a világos szem.
Taréj: egy fél dióhoz hasonló, tüskézet nélküli, középen egy átlós gyűrődéssel, színe feketés kék. Nagy hiba: helytelen taréjforma, kettős, vagy többszörös tüskézet és a taréj piros színe.
Fülcimpa: kicsi, világító, türkizkék.
Toroklebeny: kicsi, kerek, finom szövetű, feketéskék, szakállal fedett. Nagy hiba: piros toroklebeny.
Arc: telt, feketéskék. Nagy hiba: a piros arc.
Szakáll: telt, osztatlan, a pofa és a torok fedett.
Nyak: rövid, gazdag tollazatán keresztül lefelé nagyon erős, a szakáll a nyakháton felfújt.
Mell: széles és telt, mélyen hordott. Nagy hiba: keskeny, lapos, hegyes mell.
Törzs: széles és rövid, egy lekerekített kockához hasonló, bőre kékesfekete. Nagy hiba: túl keskeny, hosszú test és világos bőrszín.
Has: jól fejlett, gazdagon tollal borított.
Hát: rövid, széles, hátrafelé kissé emelkedett. Nagy hiba: hosszú, keskeny, egyenes vagy lefelé eső hát.
Nyereg: széles és telt, a hát és farok között szöglet nélküli.
Szárny: rövid, széles, könnyedén lengő és magasan hordott, kb. egyharmada zárt. A belső szárnyvégeknek és szárnykaroknak a tollzászlókban a végek egyharmadáig szintén összezártnak kell lennie. Nagy hiba: a lógó szárny.
Farok: rövid, széles, kevés kifejlődött vezér- és sorlótollakkal. Nagy hiba: hosszan képzett sorlótollak, meredek farok.
Combok: rövidek, tollak által fedettek, visszahajlás képződése nélkül.
Lábak: rövidek, feketés-kékek, ötujjúak, a külső oldal és a külső ujjak röviden tollazottak. Nagy hiba: a hiányzó ötödik ujj, vagy a hatodik ujj megléte, az ujjak fejlődési rendellenessége, a teljesen hiányzó lábtollazat.
Tollazat: gazdag selyempuha nyaktoll, valamint a nyeregtől a háttollazatig és a lógó tollazat is. Nagy hiba: túl rövid, kemény vagy gyenge tollazat és erős visszahajlás, nyomott tollképződés.

Törpe selyemtyúkTyúk: Súly: 500 gr A keltető tojás legkisebb súlya 28 gr, a tojáshéj színe a krémszínig. A tyúk hasonló a kakashoz, egészen a nemi feltételek szerinti különbségig, és valamivel kisebb a bóbita. A toroklebeny kékes és kisebb, mint a kakasnál, a törzs széles és rövid, a nyereg széles, gazdag párnaképződéssel. A farok rövid, telt és széles, magasan hordott. Nagy hiba: hiányos, vagy eltolt bóbitaképződés, piros toroklebeny, keskeny, hosszú test, hosszú, keskeny, hegyes farok, hiányos taréjképződés. Gyűrűnagyság: kakas: VII. tyúk: VIII.
Szín és rajzolat. Fehér: tiszta fehér, enyhe sárga futószín a kakas dísztollazatában megengedett. Nagy hiba: az erős, sárga árnyalat.
Fekete: intenzív fekete, a kakas nyakfedésében egyes barnás tollak megengedhetők. Nagy hiba: más színű tollak a tollazatban.
Vadszín: kakas: fej és bóbita fekete, enyhe barnás berakások megengedettek, szakáll, ha van, egyenlő színezetű. A nyak és nyeregtollazat aranybarna, jelentős fekete szárvonalkázott. Mell: lehetőleg fekete, a barna átütés nem hiba. A vállak és a hát sötétbarna. Farok fekete. A szárnycsúcsok feketék, alul barna szegéllyel, szárnykarok feketék, barna, külső zászlóval. Has, combok és a lábtollazat fekete, berakott barna színnel. Nagy hiba: túl világos borítás és túl sok barna a mellben, szürke, vagy túl feketés alapszín.
Tyúk: fej, bóbita és nyakborítás hasonló a kakaséhoz. Mell aranybarna, a hát és szárnyfedés sötétbarna, finom fekete szemcsézettel. Farok feketésbarna, a szárnyvég és szárnykar, mint a kakasnál. Has, combok és a lábtollazat feketésbarna. Nagy hiba: világos nyakborítás, túl világos, vagy szürke, vagy túl feketés alapszín és szalagozottság a köpenytollazatban.
Az utóbbi években Hollandiában és Németországban láthatóak ezüstszürke (kék), rozsdabarna, sárga és kendermagos színekben. Ezekből a színekből, talán a kendermagos kivételével, már hazai tenyésztőknél is előfordulnak kisebb darabszámban.

Kiegészítés az eddig leírtakhoz: Österreichischer Kleintierzüchter 1995. szeptemberi számában megjelent egy cikk Seidenhühner címmel (selyemtyúk). A cikk szerint: már sokszor tudósítottak a származásáról és jellemzőiről. Ezen a helyen csak az említendő meg, hogy egy ősrégi kínai fajtáról van szó, amit régebben őstörpének tekintettek. Néhány éve, miután kitenyésztették Hollandiában a törpetyúkot és az ismertté vált, azóta mégis nagy fajtának számít.
A kakas súlya: 1000 gr
tyúk súlya: 800 gr
Tollazata: Zárt, de puha, laza szerkezetű. Selyem tollazatán túl, e fajta különleges jellemzője az ötujjúság a továbbtenyésztésnél egy hatodik ujj (karom) is kifejlődhet, az ilyen állatokat ki kell szelektálni, mivel öröklődő jelenség. Mivel tolluk nagyon laza, így nem tudnak jól repülni, a repülés kb. fél méter, ez is inkább ugrás. Miután a csibék átesnek a fiatalkori változásokon, még mindig nem ismerhetőek fel a nemi hovatartozásuk. Így gyűrűzésnél ezt a problémát úgy oldják meg, hogy mindkét lábat meggyűrűzik, az egyiken kakas, a másikon tyúk méretűvel. A nem teljes felismerése után az egyiket eltávolítják.

A selyemtyúk tipikus jellemzője a feketés színű bőr Kínában a tyúk húsa gyógyszernek számít, nálunk Közép-Európában csupán "DELIKÁT"-nak. A tyúk jellemző színkomponense jelen van a húsban és a csontokban is.

Sok bíráló értékelésénél a "bóbita" nagysága számít, ez helytelen, mert ilyen esetben a nagyság miatt előre eshet a bóbita, ami a fajtától idegen forma.

A gépi keltetés gyakran nem olyan sikeres, mint a természetes költés.

A selyemtyúkokat problémamentesen lehet tartani, szelídek, amennyiben az ember megadja számukra a jó közérzet feltételeit. Igen jó kotlók, de nem kivétel nélkül minden egyed. Azonban amelyik egyed megkotlik és költenek, akkor nagyon megbízhatóan végzik a keltetést és a csibenevelést.

E rendkívül jó nevelési tulajdonságuk miatt, több tenyésztő alkalmazza őket díszfácán és díszréce keltetésre és nevelésre.

Zoltánfi Tibor (Vértesszőlős)

 
Leírások
 
Óra
 
Naptár
2018. December
HKSCPSV
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Látogatottság
Indulás: 2007-02-10
 
Frissítve

2015. aug. 19.

 

ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?    *****    BLACK FRIDAY AKCIÓ!! Részletek ide kattintva!